De Zweedse binnenlandse veiligheidsdienst Säkerhetpolisen heeft de afgelopen weken meerdere pogingen gesignaleerd om met digitale aanvallen het verkiezingsproces te beïnvloeden.

Het gaat om pogingen om politieke partijen en overheidsinstellingen te hacken, maakt de Zweedse binnenlandse veiligheidsdienst donderdag bekend.

In Zweden vinden op 9 september nationale, regionale en lokale verkiezingen plaats. Volgens de Säkerhetpolisen loopt het verkiezingsproces geen gevaar. Ook schrijft de veiligheidsdienst dat er geen aanwijzingen zijn dat een buitenlandse mogendheid achter alle aanvalspogingen zit.

"Aan de andere kant constateren we dat buitenlandse mogendheden bereid zijn om te polariseren door Zweden slecht af te schilderen", schrijft de dienst. "In Russische media doen bijvoorbeeld beelden en artikelen over autobranden en demonstraties de ronde, waarbij Zweden wordt neergezet als een land dat in chaos verkeert.

In de Zweedse peilingen lijkt het erop dat de sociaaldemocratische partij van premier Stefan Löfven de grootste blijft. De rechts-populistische partij Zweden-Democraten lijkt flink terrein te gaan winnen en kan mogelijk gaan regeren met de liberaal-conservatieve Moderaterna.