Australië wil apparatuur van de Chinese telecomfabrikant Huawei niet gebruiken in zijn aankomende 5G-netwerken.

Het land is onder meer bang voor het risico op spionage door de Chinese overheid, meldt persbureau Reuters op basis van een Australische ambtenaar. China doet dat argument af als een excuus om een Chinees bedrijf niet mee te laten dingen naar de bouw van 5G-netwerken.

Met de stap volgt Australië eerdere aankondigingen van de Verenigde Staten. Dat land kondigde aan zowel Huawei als zijn Chinese concurrent ZTE uit te sluiten van contracten voor het 5G-netwerk.

Het Australische kantoor van Huawei noemt de beslissing van Australië een "extreem teleurstellend resultaat voor klanten". Het bedrijf ontkent bij de Chinese overheid onder de duim te zitten.

De Chinese wet verplicht inwoners en bedrijven bij te dragen aan inlichtingenwerk voor geheime diensten. Analisten vrezen dat telecomapparatuur van bijvoorbeeld Huawei misbruikt kan worden.

5G is de opvolger van 4G, de meest recente technologie voor het mobiele netwerk. De technologie belooft snellere verbindingen, meer capaciteit en ondersteuning voor onder meer zelfrijdende auto's en allerlei met het internet verbonden apparaten en sensoren.