Facebook heeft zijn vpn-app Onavo uit de App Store gehaald. De app schond volgens App Store-beheerder Apple de privacyregels.

Dat vertelt een anonieme bron aan The Wall Street Journal.

Onavo was een vpn-app die gebruikers een veiligere internetverbinding beloofde. Bij het gebruik van een vpn wordt het ip-adres van een gebruiker gemaskeerd. Hierdoor kan deze minder snel getraceerd worden.

De app hield echter tegelijkertijd bij welke andere apps werden gebruikt. Deze informatie werd doorgestuurd naar Facebook, waardoor het sociale netwerk een duidelijk beeld had van de apps die op een telefoon staan geïnstalleerd.

In strijd met de privacyregels

De vpn-applicatie was volgens Apple in strijd met de nieuwe privacyregels die in juni zijn ingegaan. Deze regels beperken hoeveel data een app van gebruikers mag verzamelen.

Medewerkers van Apple en Facebook hebben de privacyschending meerdere malen met elkaar besproken. Apple stelde voor dat Onavo vrijwillig door Facebook zou worden verwijderd. Daar is de socialemediagigant mee akkoord gegaan.

De dataverzameling van Onavo kwam eerder al onder vuur te liggen, nadat Facebook werd bekritiseerd over datamisbruik door Cambridge Analytica.