Speel de leukste stedenbouwgame zonder vervelende extra kosten, scoor punten door op de bank te hangen en meer met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Pocket City

Games waarin je een stad bouwt zijn al sinds SimCity uit 1989 populair. Voor smartphones zijn er talloze games waarin je een stad uit de grond moet stampen, maar ze hebben vaak één ding gemeen: je moet maar blijven betalen. De games zijn vaak valstrikken vol met in-app-aankopen die voor elke nieuwe stap weer een microtransactie willen.

Pocket City niet: betaal voor de game en je krijgt alles wat het spel te bieden heeft. Pocket City is een volledige stedenbouwer. Je geeft je eigen stad vorm van A tot Z: van het wegennet, de huizen, kantoorgebouwen, winkels, ziekenhuizen en stations tot stroomvoorzieningen aan toe.

Je maakt wijken, campings, kermissen en boerderijen. Dat kun je in het wilde weg doen, maar aan de hand van een serie opdrachten stuurt Pocket City je op de goede weg. Zo krijg je beter door waar je op moet letten, want elke toevoeging die je aan je stad maakt, heeft gevolgen.

Zijn de wegen nog wel breed genoeg als je er een hele nieuwe wijk aanlegt? Leent die lege plek zicht het beste voor een monument of juist voor een sportstadion? En dan kan je ook nog overvallen worden door tal van natuurrampen, van branden en overstromingen tot tornado's en zelfs vulkaanuitbarstingen.

Voor de gevorderde speler toont Pocket City ook zeer gedetailleerde statistieken over elk aspect van de stad. Zo kun je nog beter bepalen wat beter kan en wat de beste beslissingen zijn. Een zeer complete game, die er ook nog eens uitstekend uitziet met een eigen, goed doorgevoerde stijl. Is zijn prijs dubbel en dwars waard, zeker omdat dat de enige keer is dat je voor Pocket City hoeft te betalen.

Download Pocket City voor Android (3,39 euro) of voor iOS (5,49 euro)

Couch Potato

Veel mensen houden met allerlei fitness-apps precies bij waar en hoelang ze hebben hardgelopen of gefietst. Ze weten op welke plekken ze hun beste sprintje hebben ingezet, hoeveel sets ze met welke gewichten hebben gedaan en welke vriend of kennis ze eigenlijk nog moeten inhalen.

Die mogelijkheid is er nu ook voor trotse beoefenaars van de sport bankhangen. Met Couch Potato hou je precies bij hoelang je op een dag op de bank hebt liggen luieren. Dat lijkt een grapje en dat is het misschien ook deels, maar de ontwikkelaar van Couch Potato vindt dat de waarde van ontspanning niet onderschat moet worden.

Net als fitness-apps vraagt ook Couch Potato daarom toegang tot de bewegingssensoren van je telefoon. Zo kan de app er zeker van zijn dat je wel echt hebt liggen luieren, en niet stiekem allerlei actieve dingen hebt gedaan op je vrije dag. Dat gebeurt op de achtergrond, zodat je wel nog andere dingen op je telefoon kan doen, als je maar stil genoeg ligt.

Langdurig niks doen kan nog wat opleveren ook: Couch Potato geeft kortingscodes weg en hoe hoger je luiheidslevel, hoe hoger de korting. Dat werkt voorlopig alleen voor Amerikaanse webshops, waardoor de voldoening van het luieren voor Nederlanders voorlopig voldoende moet zijn.

Download Couch Potato voor iOS (gratis)

Screenple

Op bijna elk Android-toestel werkt het maken en beheren van screenshots op een andere manier. Dat verandert in de nieuwste versie van Android, Pie. Maar het duurt nog wel even tot alle gebruikers die nieuwste versie hebben, als hun toestel de update überhaupt al krijgt.

Screenple is een veelzijdige screenshot-app die het maken en vooral snel bewerken en delen van screenshots op een Android-apparaat een stuk makkelijker maakt. Maak een screenshot en Screenple biedt direct de mogelijkheid om de afbeelding bij te snijden. Dat kan handmatig, maar de app heeft ook een algoritme dat zelf een aantal uitsneden voorstelt. Bij een screenshot van WhatsApp krijg je bijvoorbeeld automatisch uitsneden van alle losse berichten voorgesteld.

Vanuit Screenple kun je de screenshots ook makkelijk delen met een andere app. Dat gebeurt allemaal zonder het verlaten van de app waar je een screenshot van hebt gemaakt. Screenple werkt als overlay over de app waar je mee bezig was, zodat je niet hoef te wisselen tussen apps.

Ook handig is de mogelijkheid om van een screenshot een herinnering te maken. Je kan een timer toevoegen aan een schermafbeelding, zodat je op een bepaalde tijd aan de screenshot wordt herinnerd. Screenple biedt daarnaast de mogelijkheid om afbeeldingen gratis op zijn eigen cloud te bewaren, al heeft Google's eigen Foto's-dienst daar ook al een goedwerkende en veilige automatische optie voor, die screenshots handig ordent.

Download Screenple voor Android (gratis)