Gameontwikkelaar Valve breidt de sociale functies van de Steam-client uit en bundelt ze op een nieuwe plek: de Steam Chat.

Het chatprogramma is vergelijkbaar met Discord, het platform dat zich profileert als chatapp voor gamers. Steam Chat bevindt zich vooralsnog in een openbare testfase, waarvoor gebruikers zich kunnen aanmelden.

In de Steam Chat vinden gebruikers een overzicht van hun vrienden, gegroepeerd per spel. Het platform biedt informatie over de activiteit van de speler in een game. De lijst met groepsgesprekken bevindt zich onderaan de Steam Chat. Ook kunnen gebruikers een lijst van favoriete gesprekspartners maken. Die verschijnt dan bovenaan de vriendenlijst.

De Steam Chat ondersteunt ook video's, tweets en afbeeldingen, inclusief bewegende gifjes. Gebruikers kunnen andere gamers voortaan ook eenvoudig uitnodigen door een deelbare link te versturen, waarmee de ander automatisch aan een groep wordt toegevoegd.

Valve zegt dat de Steam Chat voor alle gebruikers geüpdatet wordt, zodra het platform naar behoren werkt. Hoe lang dat precies duurt, is onbekend. In de tussentijd kan de chatervaring voor gebruikers die op de oude manier chatten een "beetje vreemd" zijn, zegt het bedrijf.