Twitter verbant gebruikers met terugwerkende kracht van het sociale medium als blijkt dat zij bij het aanmaken van hun account jonger waren dan dertien jaar.

Met de maatregel wil het bedrijf voldoen aan de nieuwe Europese privacyregels die eind mei van kracht zijn gegaan, schrijft Motherboard.

Iedere gebruiker die bij zijn inschrijving bij het sociale medium heeft ingevuld jonger te zijn, wordt van het platform geblokkeerd, zelfs als zij inmiddels ouder zijn dan dertien jaar. Ook als gebruikers hun geboortedatum aanpassen, waaruit vervolgens blijkt dat zij bij hun inschrijving nog geen dertien waren, worden ze van hun account uitgesloten.

Twitter vereiste van gebruikers altijd al dat zij minimaal dertien jaar waren om de dienst te gebruiken. Volgens de Europese privacyregels die 25 mei van kracht gingen, moeten gebruikers van internetdiensten minimaal zestien jaar zijn. Individuele lidstaten van de Europese Unie mogen deze leeftijdsgrens verlagen naar dertien jaar.

De regels moeten jonge internetgebruikers beschermen tegen bedrijven die grote hoeveelheden persoonlijke data verzamelen, bijvoorbeeld om een reclameprofiel op te stellen. Sociale media, zoals Twitter, verdienen hun geld voornamelijk met gerichte advertenties.

Gebruikers die inmiddels ouder zijn dan dertien jaar worden ook van het platform verbannen, omdat Twitter naar eigen zeggen niet kan beoordelen welke berichten voor of na die leeftijd zijn geplaatst. Twitter-gebruikers ouder dan dertien jaar moeten vooralsnog een nieuw account aanmaken, maar Twitter zegt te werken aan een oplossing.