De politie hoopt met behulp van kunstmatige intelligentie in de toekomst meer en sneller cold cases op te lossen.

De kunstmatige intelligentie moet in kaart gaan brengen welke van deze oude, onopgeloste zaken kansrijke sporen bevatten, om vervolgens met de inzet van nieuwe forensische technieken alsnog een doorbraak te kunnen forceren.

Nederland telt circa vijftienhonderd cold cases, waaronder duizend onopgeloste moordzaken, en tien coldcaseteams. Van alle opgepakte cold cases wordt nu ongeveer 35 procent alsnog opgelost, aldus de politie.

De coldcaseteams lopen volgens Roel Wolfert van de politie bij hun onderzoeken echter tegen een praktisch probleem aan; er ontbreekt een overzicht van cold cases gerangschikt naar kansrijkheid, bijvoorbeeld op het gebied van forensische mogelijkheden. Daar moet kunstmatige intelligentie verandering in gaan brengen.

Naar schatting 25 miljoen pagina's in duizenden papieren dossiers moeten worden doorgespit. Slechts 15 procent hiervan is gedigitaliseerd.

Tientallen jaren

"Om te bepalen of het zin heeft een zaak verder te onderzoeken, maken forensisch rechercheurs daarom nu handmatig, per cold case, een sporenbeeld om dat te kunnen afzetten tegen de onderzoekstechnieken van vandaag. Dit duurt gemiddeld vijf tot dertig dagen", aldus Wolfert.

In het huidige tempo duurt het nog tientallen jaren om de sporen in alle cold cases inzichtelijk te krijgen, stelt hij. Daarom is de afgelopen tijd een systeem gebouwd dat is aangeleerd de gedigitaliseerde dossiers te lezen en hieruit automatisch de forensische sporen in beeld te brengen.

De volgende stap is het digitaal maken van de cold cases.