Het privacyschandaal met Cambridge Analytica heeft geen invloed op het Facebook-gebruik van Nederlanders.

Dat concludeert marktonderzoeker Telecompaper op basis van doorlopend onderzoek met een panel van ongeveer tienduizend mensen.

De Facebook-app stond in april, net als in januari, op meer dan 70 procent van alle Nederlandse smartphones geïnstalleerd. Ook werd de app in april nog net zo vaak gebruikt als begin dit jaar. Het privacyschandaal met Cambridge Analytica kwam in maart aan het licht.

Een klokkenluider bracht toen naar buiten dat het Britse bedrijf Cambridge Analytica onbedoeld de gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers in handen had gekregen. Als gevolg daarvan kwamen Facebook, zijn privacybeleid en directeur Mark Zuckerberg onder een vergrootglas te liggen.

Zuckerberg zegt sorry voor datalek, nepnieuws en inmenging
82
Zuckerberg zegt sorry voor datalek, nepnieuws en inmenging

Oproep Lubach

In Nederland riep presentator Arjen Lubach van het tv-programma Zondag met Lubach in april op om op massaal te stoppen met Facebook. Uit onderzoek van NU.nl bleek dat ruim tienduizend mensen daar destijds gehoor aan hebben gegeven.

Op basis van het aantal mensen dat de Facebook-app op zijn telefoon heeft geïnstalleerd, is volgens Telecompaper geen significant verschil te zien vergeleken met vier maanden geleden. Facebook wordt volgens de marktonderzoeker door ruim zeven miljoen Nederlanders dagelijks gebruikt.