Een groep van twintig consumenten- en privacy-organisaties hebben een klacht ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder FTC, over het verzamelen van data van kinderen door YouTube.

De organisaties stellen dat YouTube de regels overtreden van de Children's Online Privacy Protection Act (COPPA), een Amerikaanse wet die reguleert wat sites van gebruikers jonger dan dertien jaar mogen verzamelen. Dat schrijft The New York Times.

Volgens de wet moeten bedrijven toestemming hebben van ouders voordat ze informatie van kinderen verzamelen. Google zou daar in het geval van YouTube niet om vragen. De betrokken groepen vragen om een onderzoek en mogelijk straffen vanuit toezichthouder FTC.

"Google blijft zijn kindgerichte dienst wereldwijd uitbreiden, zonder zich aan de wet te houden en verantwoordelijkheid te nemen", zegt één van de initiatiefnemers van de groep. "Het bedrijf leeft in een wereld van online fictie en ontkent dat het kinderen bedient."

YouTube

YouTube zegt dat het de aanklacht nog niet heeft ontvangen, maar noemt het beschermen van kinderen en familie "een hoge prioriteit". Het bedrijf stelt wel dat de reguliere website en apps bedoeld zijn voor kijkers van dertien jaar en ouder.

Voor kinderen die jonger zijn, heeft YouTube een aparte Kids-dienst. Die is alleen beschikbaar in de Verenigde Staten.