Telecomwaakhond Roskomnadzor heeft een rechtbank in Moskou gevraagd om de chat-app Telegram te blokkeren. Telegram gaf geen gehoor aan het verzoek om versleutelde berichten inzichtelijk te maken.

Dat schrijft persbureau AFP op basis van een statement van Roskomnadzor.

De toezichthouder had een uiterste datum gesteld waarop Telegram een decryptiesleutel moest leveren aan veiligheidsdiensten. Daarmee krijgen zulke instanties toegang tot berichten van gebruikers die versleuteld zijn verzonden.

Roskomnadzor zegt een rechtszaak te hebben ingediend waarmee het "toegang tot Telegram in Rusland te beperken".

Toegangseisen

De Russische Telegram-oprichter Pavel Durov heeft vaker gezegd niet te willen meewerken aan verzoeken van de veiligheidsdiensten om hen meer toegang te geven.

Vorig jaar vroeg de Russische geheime dienst FSB om een decryptiesleutel. Dat deed Telegram niet, waardoor de dienst in oktober een boete van omgerekend bijna 12.000 euro werd opgelegd. Volgens Durov gingen de eisen van de FSB tegen de grondwet in. Ook zouden ze "technisch niet haalbaar" zijn.

Telegram is een populair platform met 200 miljoen gebruikers. De app staat ook bekend als een veelgebruikt programma onder terroristen. Zij gebruiken de dienst om versleutelde berichten te versturen. Veiligheidsdiensten hopen door middel van meer toegang met dit soort gesprekken te kunnen meelezen.

Blokkade

Rusland heeft vaker gedreigd om Telegram te blokkeren. Vorig jaar gebeurde dat toen het bedrijf zich niet bij een register van de overheidsdiensten wilde inschrijven. De reden daarvoor was dat Telegram chatbestanden van gebruikers moet delen als daarom wordt gevraagd. Later ging Telegram alsnog akkoord.