Apple heeft voormalig Google-topman John Giannandrea aangenomen. Hij gaat bij Apple werken aan de "strategie voor machine learning en kunstmatige intelligentie".

Dat heeft Apple bekendgemaakt in een interne mail, schrijft The New York Times.

Giannandrea wordt een van de zestien topmensen bij Apple die direct rapporteert aan directeur Tim Cook. Het is niet duidelijk waar Giannandrea specifiek aan gaat werken bij Apple, maar verwacht wordt dat hij zal bijdragen aan het verbeteren van spraakassistent Siri.

Bij Google werkte John Giannandrea als hoofd van de afdeling voor kunstmatige intelligentie. Ook had hij de zoekmachine onder zijn hoede. Die twee afdelingen werden begin 2016 samengevoegd, omdat kunstmatige intelligentie steeds belangrijker werd bij het in kaart brengen van het internet.

Privacy

Kunstmatige intelligentie wordt vaak getraind door enorme aantallen data te gebruiken, soms afkomstig van gebruikers. Apple zegt zijn technologie alleen te trainen zonder inbreuk te maken op privacy. Omdat het bedrijf daarmee minder toegang heeft tot informatie, zou de ontwikkeling volgens critici achterblijven op die van Google en Amazon.

"Onze technologie moet voldoen aan de waardes waaraan wij hechten", schrijft Tim Cook. "John Giannadrea deelt die visie op privacy. Samen maken we computers nog slimmer en persoonlijker."