De nieuwe Europese privacywet treedt over zeven weken in werking, maar duizenden sportverenigingen in Nederland hebben hun administratie nog niet op orde.

Dat schrijft het AD dinsdag.

Er zijn ongeveer 25.500 sportclubs in Nederland. Een stichting die clubs op pad helpt met de nieuwe regels, heeft negenduizend onlineaccounts aangemaakt, maar volgens een woordvoerder zijn er daar tot nu toe drieduizend van gebruikt.

Met de nieuwe privacywet, de Algemene Verordering Gegevensbescherming (AVG) worden regels voor het opslaan en verwerken van data een stuk strenger. Niet alleen bedrijven moeten zich hieraan houden, ook sportclubs. De wet gaat op 25 mei in.

Regels

Sportverenigingen moeten onder meer toestemming hebben van ouders als ze foto's van jeugdleden willen publiceren. Daarnaast moesten ze bijhouden welke datalekken er zijn en moeten ze kunnen aantonen dat ze hun persoonsgegevens veilig bewaren. Informatie van leden die zijn vertrokken, moet zijn gewist.

Bij sportclubs komt het gereed maken van de informatie veelal aan op vrijwilligers, schrijft het AD. Bestuursleden die niet precies kunnen aantonen wie toegang heeft tot persoonsgegevens van leden, kunnen uiteindelijk beboet worden.

EU

Begin dit jaar bleek dat veel Europese lidstaten nog niet klaar waren voor de privacywet. Alleen Oostenrijk en Duitsland hadden de benodigde regels destijds op orde.