Sinds het augmentedrealityplatform ARKit van Apple werd toegevoegd aan iOS, zijn er 13 miljoen apps gedownload die van ARKit-functies gebruikmaken.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Sensor Tower.

ARKit werd een half jaar geleden op 19 september gelijktijdig met iOS 11 uitgebracht. Ontwikkelaars gebruiken het platform ARKit om apps te ontwikkelen met augmentedrealityfuncties. 

Bijna de helft van de ARKit-apps waren games. Het gaat om 47 procent. Daarmee is dit genre het populairst op het gebied van augmented reality.

Naast games waren diensten en gereedschappen het populairst (14 procent). Daarbij gaat het bijvoorbeeld over virtuele meetlinten die afstanden in de echte wereld kunnen meten via de iPhone-camera. Ook entertainment-apps (12 procent) en lifestyle-apps (11 procent) staan in de lijst.

Meest gedownload

De meest gedownloade gratis ARKit-app AR Dragon, een app waarmee gebruikers een virtueel draakje in de omgeving kunnen plaatsen. De meet-app CamToPlan Pro was de populairste betaalde app. 

De toplijsten bestaan uit apps die volledig werken met ARKit. Apps zoals Pokémon Go, die ARKit-functies heeft maar niet volledig leunen op ARKit, zijn niet meegenomen in het onderzoek.

In totaal zijn er ongeveer tweeduizend apps in de App Store te vinden die gebruikmaken van ARKit.