Klokkenluider Chris Wylie, die eerder bekendmaakte dat Cambridge Analytica data van 50 miljoen Amerikanen misbruikte via Facebook, zegt dat AggregateIQ software in handen had om kiezers te profileren.

Dat meldt persbureau Reuters dinsdag.

Wylie sprak dinsdag tegenover een Britse parlementscommissie. AggregateIQ (AIQ) heeft volgens de klokkenluider software gebouwd met de naam Ripon om republikeinse kiezers aan te wijzen. Dat zou onderdeel geweest zijn van de verkiezingscampagne van de Amerikaanse president Donald Trump. 

Het instrument zou zijn vernoemd naar Ripon, de Amerikaanse stad waar de Republikeinse Partij in 1854 is opgericht. Met het programma konden specifieke stemmers aangewezen worden, fondswerving worden beheerd en enquêtes uitgevoerd worden.

AIQ en Cambridge Analytica ontkennen dit en zeggen niets met elkaar van doen te hebben.

Verklaring Zuckerberg

Het Britse parlement verzocht Facebook-directeur Mark Zuckerberg om mondeling toelichting te komen geven. Daaraan geeft Zuckerberg geen gehoor.

CNN schrijft dinsdag dat de Facebook-ceo wel heeft besloten om een verklaring af te leggen tegenover het Amerikaans congres. Dat zou binnen enkele weken gebeuren.