Streamingdienst Spotify verwacht dat het aan het einde van dit jaar tussen de 198 miljoen en 208 miljoen maandelijkse actieve gebruikers heeft. 

Dat maakte Spotify maandag bekend in zijn vooruitzichten van dit jaar. Volgende week gaat het bedrijf naar de beurs.

Als Spotify zijn doel van rond de 200 miljoen gebruikers weet te halen, zou dat een groei betekenen van 26 tot 32 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De verwachting is dat de dienst aan het einde van 2018 tussen de 92 miljoen en 96 miljoen betalende abonnees telt. Dat zou ruim 30 procent meer zijn in vergelijking van het jaar daarvoor.

Eind vorig jaar telde Spotify nog 159 miljoen gebruikers. Daarvan hadden 71 miljoen mensen een betaald abonnement.

Gratis

Deze week maakte Spotify bekend dat zo'n twee miljoen mensen onofficiële apps gebruikten om advertenties in de gratis versie van de dienst te omzeilen. Dat komt neer op 2,3 procent van de Spotify-gebruikers zonder abonnement.

De dienst heeft deze gebruikers een e-mail gestuurd waarin staat dat "vreemde activiteit" is geconstateerd. De accounts zijn geblokkeerd totdat ze de officiële app gebruiken met reclames.

Verlies

Het bedrijf gaf ook verwachtingen prijs over de financiën. Spotify verwacht dat de omzet dit jaar groeit naar ongeveer 5,3 miljard euro. Uiteindelijk zou het bedrijf wel een verlies lijden, van 230 tot 330 miljoen euro.