De vermeende beheerder van het in 2016 offline gehaalde Avalanche-netwerk, Gennadi Kapkanov, is zondag opnieuw gearresteerd in Kiev. 

Dat meldde de Oekraïense politie maandag. Kapkanov werd destijds ook opgepakt, maar kwam vrij en verdween daarna.

Avalanche had voor de ontmanteling wereldwijd honderdduizenden computers overgenomen. Die werden onder meer gebruikt voor DDoS-aanvallen. Als veel systemen tegelijk naar een bepaalde site worden gestuurd, bezwijkt die onder de druk en wordt een site onbereikbaar.

Gijzelsoftware

Ook probeerde Avalanche gebruikersnamen en wachtwoorden voor internetbankieren in handen te krijgen. Bovendien wilden de makers computers vergrendelen met gijzelsoftware. De schade van Avalanche bedroeg waarschijnlijk honderden miljoenen euro's.

Het netwerk werd in 2016 uit de lucht gehaald. Honderden servers werden afgesloten en honderdduizenden domeinnamen werden geblokkeerd.

Het was een van de grootste acties tegen cybercrime ooit. In totaal waren dertig landen betrokken bij de operatie, waaronder Nederland, België en de Verenigde Staten, maar ook landen als Belize en Moldavië. Het onderzoek naar de groep duurde vier jaar.