Vloggers die aan de buitenkant van een trein hangen, dat filmen en die beelden op YouTube zetten; het is ProRail een doorn in het oog en daarom wil de spoorbeheerder dat YouTube zulke filmpjes sneller verwijdert.

Aanleiding is een incident met een 'treinsurfer' afgelopen weekeinde. Die hield zich vast aan de zijkant van een rijdende trein, om daar een video voor YouTube van te maken.

In een eerdere video uit november deed de persoon in kwestie iets vergelijkbaars. ProRail deed toen aangifte tegen de maker. 

Na het uploaden zou hij tegen iemand van Prorail hebben gezegd: ''doe maar lekker weer aangifte''. Volgens Prorail staan zulke filmpjes soms dagenlang online. Dat kan anderen aansporen om hetzelfde te doen, zegt de organisatie.

"De richtlijnen van YouTube verbieden materiaal dat gevaarlijke activiteiten aanmoedigt waarin een kans bestaat op fysieke verwondingen", aldus een woordvoerder van Google. "We doen hard ons best om video's die dit beleid schenden te verwijderen."

YouTube

In de afgelopen maanden is het moderatiebeleid van YouTube meermaals bekritiseerd. In november haakten meerdere adverteerders af bij de videodienst, omdat hun reclame bij ongepaste video's werd getoond.

De videosite verbood afgelopen week video's waarin kinderen wastabletten eten. Daarmee hoopte YouTube een einde te maken aan een nieuwe rage. De wastabletten in kwestie zijn giftig.