Lenovo heeft de eerste losstaande VR-bril gepresenteerd voor Google Daydream, het virtual reality-platform dat deel uitmaakt van Android.

Er waren al VR-brillen voor Daydream beschikbaar die werken door er telefoons als de Samsung Galaxy S8 in te klikken, maar de nieuwe Mirage Solo die Lenovo tijdens technologiebeurs CES aankondigde, is de eerste bril die volledig op zichzelf werkt.

Het apparaat heeft veel gemeen met recente Android-smartphones. Zo heeft de VR-bril een 5,5 inch scherm met een resolutie van 2560 x 1440 pixels. Ook draait de Mirage Solo op een Qualcomm Snapdragon 835-chip, heeft de bril 64 GB opslagruimte en een 4.000 mAh batterij.

De bril weegt 645 gram en kan volledig draadloos werken. Om zonder externe sensoren toch accuraat de bewegingen van de gebruiker te registreren, gebruikt de bril Google Worldsense. Sensoren in de bril herkennen daarbij vaste punten rondom de gebruiker.

De bril komt dit voorjaar op de markt, voor een nog onbekende prijs. Wel zegt Lenovo tegenover Engadget dat de bril minder dan 400 dollar gaat kosten.

180 graden camera

Lenovo kondigde ook de Mirage Camera aan. De camera heeft twee groothoeklenzen naast elkaar. Die nemen beeld op in 180 graden, in plaats van sommige bolvormige camera's die in 360 graden opnemen.

Net als met zulke camera's zijn ook de beelden van de Mirage Camera met een VR-bril te bekijken. Volgens Lenovo laat het resultaat alles zien wat de fotograaf op dat moment ook zag.