Rotterdam wil zijn inwoners met een Pokémon Go-achtige app aan het bewegen krijgen, omdat de sportdeelname van Rotterdammers al jaren achterloopt op het landelijk gemiddelde.

Dat zegt de Rotterdamse wethouder Sven de Langen (Gezondheid) tegen de Telegraaf. Vooral in sommige achterstandswijken zou de bewegingsarmoede in de Maasstad groot zijn.

Nu onderzoekt Rotterdam het nut van de inzet van een app met spel-element, één van de ideeën die werd geopperd tijdens de Health Innovation Challenge. Bij die bijeenkomst in oktober konden burgers en bedrijven plannen aandragen om Rotterdammers in beweging te krijgen.

"Het idee is het inzetten van een app die onder andere gebruik maakt van zogeheten augmented reality zoals Pokémon Go, gamificatie en belonen door met elkaar te sparen voor producten of activiteiten. Dit kan voor alle leeftijdsdoelgroepen ingezet worden", zegt de Rotterdamse wethouder.

Politie

Het succes van Pokémon Go is de autoriteiten niet ontgaan. Eerder dit jaar zei ook de Nederlandse politie al te werken aan een Pokémon-achtige app waarmee gestolen auto's kunnen worden opgespoord.

De app 'Automon' moet burgers in spelvorm gaan verleiden om foto's van kentekens te maken. Wie een auto fotografeert waar de politie naar zoekt, zou dan punten kunnen verdienen.