Videoplatform YouTube verscherpt zijn beleid om te zorgen dat filmpjes waarin kinderen gevaar lopen, sneller aangepakt kunnen worden.

De nieuwe regels zijn woensdag door YouTube uiteengezet, nadat BuzzFeed News de wanpraktijken op het platform had beschreven.

BuzzFeed News had YouTube gewezen op accounts met miljoenen abonnees, waarop honderden video's waren geplaatst die kinderen in benarde situaties toonden. Het ging daarbij bijvoorbeeld om vastgebonden kinderen of kinderen die 'doktertje' moesten spelen met een volwassene.

Nieuwe richtlijnen

YouTube liet in een statement weten dat de afgelopen week "ruim vijftig kanalen werden verwijderd die buiten de nieuwe richtlijnen vallen". In de regels staat dat het bedrijf vanaf nu accounts verwijdert die filmpjes tonen van kinderen die gevaar lopen.

Met algoritmes wordt gespeurd naar mogelijk schadelijke video's. In juni werden al maatregelen getroffen tegen ongepaste video's. In zulke gevallen worden advertenties gewist. Vanaf deze week worden ook ongepaste berichten onder video's van jongeren geblokkeerd.

YouTube zegt meer richting te willen geven aan videomakers die kindvriendelijke filmpjes maken. Ook worden experts ingeschakeld om te bepalen welke video's wel en welke niet geschikt zijn voor kinderen jonger dan 18 jaar.

Toy Freaks

Eerder deze maand sloot YouTube het populaire kinderkanaal Toy Freaks, na toenemende kritiek op de grote hoeveelheid filmpjes op het platform die ongeschikt zouden zijn voor kinderen. Zo waren er video's te zien waarop de beheerder van het kanaal zijn dochters liet schrikken. YouTube kondigde daarna aan met verscherpte maatregelen te komen.