Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Vier op de tien senioren gebruikt geen smartphone of tablet'

Van de 65-plussers gebruikt zes op de tien mensen een laptop, smartphone en/of tablet. Ouderen gebruiken de apparaten vooral om online informatie op te zoeken en te internetbankieren.
Door NU.nl

Google en ANBO, de belangenorganisatie voor senioren, presenteerden woensdag de uitkomsten van een onderzoek naar Nederlandse 65-plussers en digitale technologie.

Daaruit blijkt dat 65 procent zichzelf digitaal vaardig vindt. Eén op de drie zou graag actiever zijn online. Als belangrijkste reden daarvoor geven zij dat "internet het leven gemakkelijker maakt". Ook blijven ze online "beter op de hoogte van activiteiten" en vinden ze "meer informatie over hun interesses".

Hoewel ruim de helft van de 65-plussers het lastig vindt om bij te blijven met technologische ontwikkelingen, vindt een klein deel daarvan (13 procent) zich te oud om het te leren. Eén op de drie zegt dat de mogelijkheden van internet hen te veel tijd kost.

Informatie opzoeken

De meeste 65-plussers gaan online om informatie op te zoeken. Daarnaast is internetbankieren populair bij negen van de tien senioren. Ook lezen 65-plussers veel nieuwsbrieven en gebruiken ze het internet om routes te plannen en te winkelen. Twee op de drie kijkt wel eens naar een video op YouTube. Zij kijken dan met name naar instructiefilmpjes en informerende video’s.

Bijna alle ondervraagden (negen van de tien) geven aan maatregelen te nemen om hun "privacy en veiligheid te waarborgen". Ze bekijken de veiligheid van websites via het slotje naast de url en controleren of een webadres begint met 'https’. Ook probeert 70 procent zo weinig mogelijk gegevens achter te laten online. Daarnaast denkt 60 procent van de ondervraagden dat ze mails van onbetrouwbare afzenders direct herkennen.


Lees meer over:

Googlesenioren

Aanbevolen artikelen