Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Google logo

EU wil dat internetbedrijven illegale content harder aanpakken

Europese richtlijnen moeten bedrijven als Google en Facebook aansporen om beter in de gaten te houden wat er op internet gezet wordt.
Door NU.nl/Reuters

Dat schrijft Reuters, dat een conceptversie van de nieuwe EU-richtlijnen heeft ingezien. Daarin staat beschreven hoe internetbedrijven hun inspanningen moeten uitbreiden om illegale berichten te verwijderen.

Met illegale content worden bijvoorbeeld berichten bedoeld die inbreuk maken op auteursrecht of berichten die terrorisme aansporen. Bestaande wetten van de EU beschermen online platforms, door te stellen dat ze niet verantwoordelijk zijn voor content die op hun websites wordt geplaatst. 

In de conceptrichtlijnen van de EU staat dat "platformen significant meer maatregelen moeten treffen om illegale content aan te pakken". Zo kunnen de bedrijven bijvoorbeeld samenwerken met gespecialiseerde partijen om zulke berichten te vinden. Ook zouden ze het bepaalde prioriteit moeten geven om van dit soort berichten melding te maken bij de autoriteiten.

De richtlijnen worden waarschijnlijk eind september gepubliceerd en zijn niet bindend. Verdere wetgeving is in het voorjaar van 2018 niet uitgesloten, afhankelijk van de progressie die de bedrijven hiermee boeken.


Lees meer over:

GoogleFacebookEuropese Unie

Aanbevolen artikelen