Amazon en Microsoft zijn een samenwerking gestart om hun spraakassistenten Alexa en Cortana met elkaar te laten communiceren.

Dat schrijft The New York Times. De twee bedrijven hebben het afgelopen jaar achter de schermen aan de koppeling van hun spraakassistenten gewerkt.

Vanaf eind dit jaar moeten gebruikers Alexa via Cortana kunnen oproepen en andersom. Ze blijven naast elkaar bestaan, maar komen in één systeem. Dat betekent dat gebruikers schakelen tussen  de assistenten.

Door samen te werken krijgen gebruikers toegang tot de unieke functies van zowel Microsofts Cortana als Amazons Alexa. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld informatie van Microsoft Office-apps opvragen via Alexa.

Spraakassitenten

Grote techbedrijven als Amazon, Microsoft, Apple en Google hebben allemaal een eigen digitale assistent, die tot nu strict gescheiden van elkaar waren. Amazon en Microsoft hebben niet aan Apple en Google gevraagd om mee te doen aan de samenwerking, maar 'ze zijn welkom'. 

Amazon-ceo Jeff Bezos denkt dat de primaire assistent op een apparaat uiteindelijk zelf communiceert met andere assistenten om het beste antwoord te kunnen leveren, omdat dat 'het beste is voor de gebruiker'.