'Uber benoemt Nestlé-topvrouw tot onafhankelijk toezichthouder'

Uber stelt Wan Ling Martello, een hooggeplaatste manager bij Nestlé, aan als onafhankelijk toezichthouder.

Dat melden persbureau Bloomberg en The Wall Street Journal op basis van ingewijden. 

Het bestuur van de taxidienst kwam zondag bijeen om te overleggen over omvangrijke beleidsveranderingen en een mogelijk tijdelijk verlof voor directeur Travis Kalanick. Na dat overleg werd bekend dat de aanbevelingen in het zogeheten Holder Report, dat dinsdag aan de werknemers van Uber wordt gegeven, unaniem zijn aangenomen.

Een van die aanbevelingen is volgens ingewijden de aanstelling van Martello. Zij heeft ervaring bij een aantal grote bedrijven. Ze is bij Nestlé hoofd van de afdeling Azië, Oceanië en sub-Sahara Afrika. Eerder was ze bij de voedingsgigant ook financieel directeur. Bij Walmart stond ze aan het hoofd van de wereldwijde e-commerce. De Filipijnse is ook al toezichthouder bij het Chinese Alibaba.

Een andere aanbeveling in het rapport zou het gedwongen ontslag van Emil Michael, een van de belangrijkste adviseurs van Kalanick, zijn. Hij zou deze week echter zelf opstappen, melden anonieme bronnen.

Schandalen

Het overleg en het rapport zijn reacties op een reeks schandalen tijdens de afgelopen weken. Uber werd onder meer beschuldigd van seksuele intimidatie, het stelen van bedrijfsgeheimen en het dwarsbomen van toezichthouders. Onlangs werden twintig werknemers ontslagen na een intern onderzoek naar de bedrijfscultuur.

Lees meer over:
Tip de redactie