De Britse premier Theresa May wil de druk opvoeren op bedrijven als Facebook, Twitter en Google. Volgens May doen de internetdiensten veel te weinig om schadelijke, extremistische content van het web te weren. 

De premier zal de noodklok luiden voorafgaand aan de top van de G7 en naar aanleiding van de terroristische aanslag in Manchester, melden Britse media.

May zal alle wereldleiders in het Siciliaanse stadje Taormina oproepen meer druk uit te oefenen op internetbedrijven. Die moeten in de toekomst veel sneller en vaker schadelijke informatie van hun kanalen verwijderen. May wees de bedrijven op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Nu staan er volgens haar veel te vaak haatfilmpjes en berichten die geweld oproepen online.

Met name over het verwijderbeleid van Facebook is de afgelopen tijd veel discussie. Het sociale netwerk kreeg te maken met meerdere moorden die werden gelivestreamd, en uit documenten die The Guardian publiceerde bleek onder meer dat zelfverminkingsvideo's worden toegestaan.

In Taormina komen de leiders van zeven belangrijke industrielanden bijeen om met elkaar te spreken over onder meer de buitenlandse politiek en veiligheid van burgers.