Het Openbaar Ministerie (OM) mag de inhoud van versleutelde berichten uit speciale telefoons gebruiken als bewijs in strafzaken. 

Dat heeft de rechtbank in Den Bosch donderdag bepaald in een grote Brabantse drugszaak met in totaal zeven verdachten.

Vorige maand maakte het OM bekend dat het was gelukt om 3,6 miljoen versleutelde berichten op de servers van het Nederlandse bedrijf Ennetcom te kraken. De berichten werden verstuurd met telefoons van het merk BlackBerry die veel worden gebruikt door criminelen, waarop de encryptiemethode PGP de verzonden data beveiligde.

Privacy

In de drugszaak die draaide om een drugslab dat in oktober 2015 werd opgerold in Stevensbeek maakten meerdere verdachten gebruik van de speciale telefoons. De 42-jarige hoofdverdachte deed een beroep op zijn privacy, maar dat wees de rechtbank af. De man uit Tegelen kreeg zes jaar celstraf.

De rechtbank oordeelt dat weliswaar inbreuk is gemaakt op zijn privacy, maar dat daarvoor een goede reden was. ''Het uitlezen van de telefoon heeft plaatsgevonden wegens een onderzoek naar een buitengewoon ernstig feit, namelijk de grootschalige handel in en de productie van synthetische drugs.''

De speciale telefoon bevat niet meer privacygevoelige informatie dan een reguliere smartphone, oordeelt de rechter bovendien.