Facebook hekelt privacyzaak door Ierse waakhond

Facebook wil voorkomen dat de zaak die tegen het bedrijf is aangespannen door de Ierse privacywaakhond wordt doorverwezen naar het Europese Hof van Justitie. De advocaat van het bedrijf noemt de aantijgingen van de waakhond "zeer gebrekkig".

Dat meldt Reuters donderdagavond. Facebook reageert op de zaak bij monde van advocaat Paul Gallagher. Het betreft een onderzoek van de Ierse waakhond naar de manier waarop Facebook gebruikersgegevens van Europese inwoners opslaat op Amerikaanse servers.

Volgens de waakhond is niet zeker of de privacy van Europeanen hierbij voldoende gewaarborgd wordt. Volgens Gallagher is de zaak zinloos omdat deze niet de nieuwe Privacy Shield-overeenkomst in acht neemt die sinds augustus van vorig jaar van kracht is.

In die overeenkomst is de overdracht van privacygevoelige gegevens tussen Europa en de Verenigde Staten geregeld. Privacy Shield vervangt het Safe Harbour-verdrag dat in 2015 door het Europese Hof is vernietigd naar aanleiding van de onthullingen door klokkenluider Edward Snowden in 2013.   

Max Schrems

Naar aanleiding van die onthullingen diende de Oostenrijkse Max Schrems een klacht in bij de Ierse privacywaakhond, omdat Facebooks Europese hoofdkwartier in dat land is gevestigd. Zijn klacht leidde tot verschillende onderzoeken in Europa.

De advocaat van Schrems, James Doherty, heeft ook gereageerd op het verzoek van de waakhond aan het Europese Hof van Justitie om zich over de zaak te buigen. Doherty noemt dat verzoek “onnodig of op zijn minst voorbarig”, omdat de instantie de precieze gang van zaken rondom de data-uitwisseling met de Verenigde Staten nog niet voldoende zou hebben onderzocht.

Tip de redactie