Twee privacygroepen hebben een officiële klacht ingediend bij de Amerikaanse consumentenwaakhond FTC, vanwege de nieuwe privacyvoorwaarden die Google dit jaar introduceerde.

Sinds juni combineert Google bij sommige gebruikers de gegevens uit de eigen diensten - zoals de zoekmachine, Google Maps en Gmail - met data van DoubleClick, een advertentiebedrijf dat Google in 2007 overnam.

DoubleClick is een van de grootste advertentienetwerken op het internet en gebruikt zogenoemde trackingcookies om gebruikers van site naar site te volgen.

Bestaande gebruikers van Google moeten actief de nieuwe privacyvoorwaarden accepteren, voordat de twee databronnen worden gecombineerd. Doen zij niets, dan blijven de gegevens volgens Google apart. Nieuwe gebruikers krijgen geen keuze: bij hen worden de gegevens sowieso gecombineerd.

Misleiding

Volgens de Amerikaanse privacygroepen Consumer Watchdog en Privacy Rights Clearinghouse heeft Google zijn gebruikers misleid door nieuwe functies en "meer controle" over privacyinstellingen te beloven, zonder duidelijk te zijn over het combineren van privégegevens. Zo hebben veel mensen de nieuwe voorwaarden geaccepteerd zonder te weten wat voor gevolgen dit heeft, denken zij.

Bovendien mag Google de DoubleClick-data niet integreren, vinden de privacygroepen, omdat bij de overname in 2007 is beloofd dat dat niet zou gebeuren. De FTC zegt de klacht de bestuderen. 

Sinds de verandering van de privacyvoorwaarden heeft Google een speciale privacypagina, waar gebruikers hun gegevens kunnen wijzigen. Daar kunnen zij bijvoorbeeld bepalen of Google web-, app- en locatiedata mag opslaan. Ook kunnen gebruikers ervoor kiezen om gepersonaliseerde advertenties uit te zetten.