Huiszoekingen bij Belgische hackers na cyberaanvallen op politiek en media

In een onderzoek naar cyberaanvallen heeft de Belgische politie donderdag huiszoekingen gedaan in Brussel en Luik. Meerdere mensen zijn verhoord en ook zijn computers in beslag genomen.

Het onderzoek loopt al langer en justitie heeft een aantal verdachten in beeld. De zaak wordt in februari aan de rechter voorgelegd, liet het Openbaar Ministerie in Brussel donderdag weten.

Sinds oktober vorig jaar werden websites van politieke partijen, mediabedrijven en andere instellingen het slachtoffer van cyberaanvallen. Die werden opgeëist door het hackerscollectief Downsec Belgium.

Het parket waarschuwt dat hacking gevangenisstraffen tot vijf jaar kan opleveren. In april werden ook al enkele vermeende leden van Downsec opgepakt.

Overigens mogen ‘ethische hackers’ binnenkort zwakke plekken in Belgische computernetwerken op gaan sporen. Ze moeten dan wel toestemming krijgen van de organisaties, bedrijven of overheidsdiensten waar ze een digitale kraak zetten. Er wordt gewerkt aan regels die dit juridisch toelaatbaar maken, berichtte dagblad De Tijd donderdag.

In Nederland stelde het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC) in 2013 al vergelijkbare regels op.

Lees meer over:
Tip de redactie