Uber moet opnieuw in de buidel tasten voor overtreding van de taxiwet. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) int 650.000 euro bij het bedrijf als restant van een eerder opgelegde dwangsom van 1 miljoen euro voor de inmiddels gestopte dienst UberPOP.

Volgens de ILT bood technologiebedrijf Uber chauffeurs zonder taxivergunning de gelegenheid om illegale pachtconstructies aan te gaan bij bedrijven die wél een vergunning hadden.

De vergunningen kosten 1500 euro. Uber linkte via zijn website naar verschillende maatschappen die het mogelijk maken om zo'n vergunning te delen.

De chauffeurs boden vervolgens hun diensten aan via de app van Uber, waarvoor het bedrijf 20 tot 25 procent van de ritprijs rekende. Volgens de ILT is voor het gebruik van de vergunning van een ander echter een loonverband of zzp-constructie nodig.

Breed toegepast

"We verkeerden in de veronderstelling dat de door de chauffeurs gehanteerde maatschap een geaccepteerde constructie is, aangezien het al jaren breed wordt toegepast in de Nederlandse taxibranche", stelt een woordvoerder van Uber woensdag. "We zijn dan ook verrast door de aantijgingen van ILT aan ons adres." De woordvoerder kon nog niet zeggen of Uber in beroep gaat tegen de boete.

De inspectie beraadt zich nog over het opleggen van een nieuwe, hogere last onder dwangsom. In de komende tijd onderzoekt de ILT of de verboden constructie ook door andere chauffeurs en bedrijven wordt gebruikt. Uber heeft de link naar de maatschappen inmiddels offline gehaald.

De taxidienst kreeg eerder al 350.000 euro aan boetes omdat chauffeurs zonder licentie rondreden voor UberPOP. Inmiddels is die dienst afgeschaft en rijden alleen nog chauffeurs met licentie voor Uber.