Door een internetstoring hebben bijna een miljoen Duitse huishoudens het maandag geruime tijd zonder tv en internet moeten stellen.

Vooral de klanten van Deutsche Telekom waren het slachtoffer. De ellende begon zondag aan het eind van de middag.

De provider kreeg de problemen pas maandag in de loop van de dag onder controle met software-updates en lapmiddelen. De oorzaak was volgens Deutsche Telekom een mislukte poging om routers te hacken voor een grootschalige internetaanval.

Op maandag sprak de provider al zijn vermoedens over een hack uit. Die vermoedens heeft het bedrijf inmiddels bevestigd.

Alleen dsl-routers van het door Telekom geleverde merk Speedport vielen uit. De Duitse veiligheidsdienst voor informatietechnologie (BSI) sprak daarop eerder al het vermoeden uit dat er sprake was geweest van een gerichte aanval van hackers via een openstaande toegangspoort van de router.

Malware

Wereldwijd wordt op die manier malware geïnstalleerd. Dat is ook geprobeerd op het netwerk van de regering, die door BSI wordt beveiligd.

De hoofd beveiliging van Deutsche Telekom zei tegen Duitse media dat het inderdaad om een mislukte poging ging om een groot aantal consumenten-routers onderdeel te maken van het Mirai botnet. Dat is een soort malware ontworpen om routers te veranderen in op afstand bestuurbare 'bots' voor grote internetaanvallen.