Het mobiele besturingssysteem Android zorgt niet voor een beperking van concurrentie op de mobiele markt, maar stimuleert juist de opkomst van nieuwe smartphone- en app-makers.

Dat schrijft Google-advocaat Kent Walker donderdag in een blogpost. Daarmee reageert het bedrijf op de beschuldiging van machtmisbruik die de Europese Commissie eerder dit jaar uitsprak.

De Commissie heeft Google om drie verschillende redenen machtsmisbruik ten laste gelegd. In twee andere zaken - rond de webwinkelvergelijker Shopping en advertentiedienst AdSense - reageerde Google vorige week al.

De Android-aanklacht is een van de meest gevoelige, omdat een veroordeling door de Commissie een groot effect kan hebben op de aanwezigheid van Googles zoekmachine op smartphones. De zoekmachine zorgt voor een groot deel van de inkomsten van Google.

Google-reactie op antitrustzaak EU
Google-reactie op antitrustzaak EU

Ontkenning

Volgens de Commissie beperkt het bedrijf de concurrentie door zijn eigen zoekmachine, browser en andere apps standaard mee te leveren op Android-smartphones. Door toestelmakers hier min of meer toe te verplichten zou de concurrentie met andere zoekmachines, appmakers en op de "bredere mobiele markt" worden beperkt.

In sterke bewoordingen ontkent Google dat donderdag. "Android zorgt ervoor dat fabrikanten geen dure mobiele besturingssystemen hoeven te kopen of bouwen. Daardoor zijn smartphones nu beschikbaar voor veel lagere prijzen - vanaf 45 euro - en zijn ze voor veel meer mensen beschikbaar geworden", aldus Walker.

Bovendien kunnen appontwikkelaars door de populariteit van Android een veel groter publiek bereiken, schrijft hij. "Android is geen éénrichtingsstraat, het is een snelweg van keuze met meerdere rijbanen."

Opensource

Google zegt dat de Commissie voorbijgaat aan het feit dat Android concurreert met iOS van Apple. Daarom is er volgens de zoekgigant sterke concurrentie op de mobiele markt.

Bovendien schrijft Walker dat Android opensource is en dat het dus voor elke smartphonemaker mogelijk is om het systeem aan te passen. Makers van Android-telefoons kunnen ook toestellen zonder Google-diensten leveren, maar dat is meestal niet aantrekkelijk omdat dan ook de appwinkel Google Play ontbreekt.

Het is volgens Walker juist wenselijk dat Google enige centrale controle over het systeem behoudt om fragmentatie tegen te gaan. Als Android-versies te ver uit elkaar groeien, bestaat het risico dat apps niet meer met elke versie werken, schrijft Walker. Hij wijst erop dat Android nu al vaak wordt bekritiseerd omdat veel telefoons niet worden geüpdatet naar de nieuwste versies.

Door een heel pakket aan apps te leveren kan Android gratis blijven, stelt Google. Dat is volgens Walker goed voor smartphonemakers, appbouwers én consumenten. Hij wijst er ook op dat providers en smartphonefabrikanten hun eigen apps kunnen toevoegen aan het standaardaanbod van Android, en dat het voor consumenten zeer gemakkelijk is om andere apps te downloaden.

Vervolg

Nu Google in alle drie de mededingingszaken heeft gereageerd op de beschuldigingen van de Commissie, is Brussel weer aan zet. De Commissie kan Google onder meer een miljardenboete opleggen of het bedrijf dwingen om zijn beleid te veranderen. Mocht de Commissie zijn overtuigd door de argumenten van Google, dan kan de aanklacht ook worden teruggetrokken.

Een beslissing wordt op zijn vroegst in de loop van volgend jaar verwacht. Daar kan Google dan weer tegen in beroep, waardoor het nog jaren kan duren voordat er definitief uitsluitsel is.