Pokémonjagers hoeven niet meer op zoek naar monstertjes in de duinen bij de Haagse badplaats Kijkduin. Niantic Labs, de maker van Pokémon Go, haalt de virtuele wezens uit het beschermde natuurgebied. 

Bovendien zullen er geen Pokémon meer verschijnen op en rond spoorlijnen. De gemeente Den Haag en spoorbeheerder ProRail hebben die toezegging gekregen, maakten ze vrijdag bekend.

Den Haag wilde ook dat de Pokémon 's nachts zouden verdwijnen uit Kijkduin, omdat bewoners last hadden last van Pokémonjagers. Dat is technisch nog niet mogelijk, maar Niantic belooft dat er aan wordt gewerkt.

Den Haag had een kort geding aangespannen tegen Niantic. Dat zou dinsdag dienen, maar gaat voorlopig niet door. Als Niantic woord houdt en de Pokémon voor dinsdagochtend verwijdert, zal de gemeente de zaak helemaal intrekken.

Excuses

Ook heeft het bedrijf excuses aangeboden voor de problemen die zijn ervaren met Pokémon Go. Wethouder Boudewijn Revis zegt blij te zijn met de maatregel van Niantic en hoopt dat de afspraken "zwart op wit" komen te staan en worden waargemaakt.

De gemeente Den Haag en ProRail hebben eerder herhaaldelijk contact gezocht met de ontwikkelaar van de game, maar die gaf niet thuis. Niantic plaatste ondanks het kort geding dinsdag nog een extra Pokéstop in Kijkduin, waarmee spelers virtuele voorwerpen kunnen krijgen voor het vangen van Pokémon.

Spoor

ProRail wilde dat de Pokémon snel van het spoor zouden verdwijnen, omdat het leidt tot gevaarlijke en overlastgevende situaties.

De beesten op en langs het spoor worden volgens de advocaat van Niantic zo snel mogelijk verwijderd. Pokémon op het spoor hebben geleid tot vertragingen, omdat er mensen op of bij het spoor liepen.

Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) voeren dagelijks controles uit. Wie zich op of langs het spoor bevindt kan een boete krijgen van 140 euro.

Video: Drukte in 'Pokemonhoofdstad' Kijkduin

Bizar druk in eerste 'Pokémonhoofdstad' Kijkduin
Bizar druk in eerste 'Pokémonhoofdstad' Kijkduin