De Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) moet onderzoek gaan doen naar de gang van zaken rond de grote hackaanval bij internetbedrijf Yahoo. 

Daartoe riep de Amerikaanse senator Mark Warner (Democraten) maandag op in een brief aan SEC-voorzitter Mary Jo White.

Vorige week werd bekend dat bij een cyberaanval op Yahoo in 2014 persoonlijke gegevens van meer dan 500 miljoen gebruikers zijn gestolen.

Warner wil dat de SEC gaat onderzoeken of Yahoo en topbestuurders wel aan alle verplichtingen hebben voldaan bij het informeren van het publiek en de aandeelhouders over de kraak.

Meyer

De parlementariër schrijft in zijn brief over berichtgeving door de Amerikaanse media over het feit dat Yahoo-CEO Marissa Meyer in juli al op de hoogte zou zijn over de diefstal.

Yahoo moet volgens de Amerikaanse wet uiterlijk vier dagen nadat zo'n incident bekend is het publiek en aandeelhouders daarvan op de hoogte brengen. Yahoo bracht moederbedrijf Verizon pas op 20 september op de hoogte en het publiek twee dagen daarna.

Eerlijk

Ook moet worden onderzocht of Yahoo wel volledig eerlijk is geweest over de beveiliging van zijn systemen. Op 9 september liet Yahoo in een verklaring weten dat er niets bekend is over een inbraak in de systemen.

Beleggers deden het aandeel Yahoo na bekendmaking van de hack in de uitverkoop door zorgen dat de kwestie gevolgen zal hebben op de overname van het bedrijf door Verizon.