De Japanse overheid overweegt haar belang in schermfabrikant Japan Display af te stoten, tenzij het bedrijf kan aantonen dat het meer is dan enkel een onderdelenleverancier van Apple. 

Daarvoor waarschuwt de Japanse industrieminister Hiroshige Seko, meldt de Wall Street Journal

Japan Display schreeft de afgelopen twee boekjaren rode cijfers door teruglopende iPhone-verkopen, een sterke yen en toenemende concurrentie. Het bedrijf voert momenteel gesprekken met het Japanse publiek-private investeringsfonds INCJ over een nieuwe investering. 

"Op het moment is Japan Display effectief in dienst bij Apple en presteert het automatisch slechter als Apple het ook slechter doet. Zo'n situatie werkt gewoon niet", aldus Seko, die benadrukt dat er nog geen besluit is genomen over een mogelijke nieuwe investering.

De Japanse overheid stond lang terughoudend tegenover het instorten of in buitenlandse handen laten vallen van grote bedrijven. Dat denken is niet meer van deze tijd, zegt Seko: "In tegenstelling tot Japanse leiders in het verleden, geloof ik niet in de simplistische opvatting dat we dit en dat in Japan moeten houden omdat het anders gevaarlijk zou zijn."

In plaats van zich vast te klampen aan massageproduceerde goederen, moet Japan zich volgens de minister richten op moderne technologieën waar het land een voorsprong op heeft ten opzichte van andere landen.