De Amsterdamse grachten zijn de komende vijf jaar het decor van een onderzoeksprogramma naar zelfsturende boten. Daarin wordt voor het eerst op grote schaal getest in hoeverre 'roboats' mensen en goederen kunnen vervoeren.

Ook volgen testen met autonome vaartuigen die zichzelf binnen een paar uur kunnen opbouwen tot bijvoorbeeld een verplaatsbare brug of drijvend podium, zo is maandag bekendgemaakt.

Verder willen de onderzoekers onder meer metingen van de water- en luchtkwaliteit uitvoeren en kijken of er oplossingen kunnen worden gevonden voor het afval en puin dat in de grachten terechtkomt, zoals de 12.000 fietsen die er jaarlijks in verdwijnen.

Ook gaan de onderzoekers zich bezighouden met onderwaterrobots die bijvoorbeeld metingen in het rioleringssysteem kunnen uitvoeren om ziekteverwekkende stoffen vroeg op te merken.

25 miljoen

De proef wordt uitgevoerd door het AMS Institute, dat onderzoek doet naar stedelijke vernieuwingen, onder meer op het gebied van mobiliteit en gezondheid. Het instituut werkt samen met onderzoekers van de Amerikaanse universiteit MIT en de TU Delft en Wageningen UR.

Er wordt 25 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de robotvloot, die over een periode van vijf jaar moet worden getest. Daarvan is 20 miljoen euro afkomstig van MIT en 5 miljoen van AMS. De eerste robotboten maken in 2017 hun testvaarten.

Uiteindelijk moet het onderzoek ervoor zorgen dat er nieuwe startups op het gebied van technologie en scheepvaart ontstaan. Locoburgemeester Kajsa Ollongren van Amsterdam zegt het onderzoek te verwelkomen in "een stad waar water en technologie al eeuwen nauw met elkaar verbonden zijn".