De Europese Commissie wil dat elke Europese stad tegen het jaar 2020 gratis wifi aanbiedt in het centrum van de stad. 

De Europese Commissie maakt 120 miljoen euro beschikbaar voor wifi-hotspots in openbare gebouwen, gezondheidscentra, parken en pleinen. Daarmee zouden zo'n 40 tot 50 miljoen wifi-verbindingen per dag mogelijk gemaakt worden. 

Voorzitter Jean-Claude Juncker wil daarnaast dat alle Europeanen in 2025 toegang hebben tot supersnel internet, via een 5G-netwerk, dat vanaf 2018 moet worden opgezet. Hij verwacht dat met deze projecten twee miljoen banen kunnen worden gecreëerd.

Juncker deed woensdag in zijn jaarlijkse 'Staat van de Unie' diverse voorstellen om meer vaart te zetten achter de Digitale Unie. Hij herhaalde zijn belofte dat voor roaming in lidstaten buiten eigen land vanaf juni 2017 geen extra kosten in rekening worden gebracht.

Telecomregels

De Europese Commissie stelt daarnaast een modernistering van de Europese telecomregels voor. De zogenoemde Electronic Communication Code moet de conurrentie doen toenemen, de interne markt versterken en de consumentenrechten beter beschermen. 

Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) zullen hiermee de regels binnen de EU verder gelijk worden getrokken, wat voor meer investeringszekerheid voor telecombedrijven moet zorgen. Ook bieden de regels meer ruimte voor lidstaten om in te spelen op nationale omstandigheden, aldus de minister.