Nintendo gaat voor het eerst een Mario-game uitbrengen voor iOS. 

Dat is woensdag bekendgemaakt door Mario-bedenker Shigeru Miyamoto tijdens de iPhone-presentatie van Apple.

In de platformer Super Mario Run beweegt de Italiaanse loodgieter automatisch naar rechts en moeten spelers op het scherm van een iPhone drukken om te springen. Door het scherm langer in te drukken kan Mario hoger springen. 

In een andere modus kunnen spelers het opnemen tegen de prestatie van een vriend. Ook wordt het mogelijk om eigen levels te maken.

Personages

Het is voor het eerst dat Nintendo één van zijn wereldberoemde personages naar smartphones brengt. Eerder dit jaar werd Pokémon Go al een groot succes, maar dat spel werd niet door Nintendo zelf ontwikkeld. Een andere mobiele game van Nintendo, Miitomo, lijkt meer op een sociaal netwerk en bevat geen bekende personages.

De game komt voor het eind van het jaar uit. De prijs van de game is nog onduidelijk, al zal hij in ieder geval niet gratis zijn. Er zullen ook geen in-app aankopen zijn, beloofde Miyamoto.

Vermoedelijk komt Super Mario Run ook naar Android, maar pas op een later moment. Daarover werden tijdens de Apple-presentatie nog geen details gegeven. 

Door het nieuws steeg het aandeel van Nintendo enorm op de Amerikaanse beurs. Kort na de aankondiging noteerde het aandeel een plus van ruim 25 procent.