Chinese onderzoekers hebben een nieuwe manier gevonden om energie op te wekken uit restwarmte van het lichaam. Daarmee zou elektronica in kleding eenvoudig voorzien kunnen worden van stroom.

Dat meldt Eurekalert.org op basis van het onderzoek.

Omdat het verschil tussen de lichaamstemperatuur van zo’n 32 graden en de omgevingstemperatuur zo klein is, was het tot nu toe lastig om daar energie uit op te wekken. Sensoren en andere elektronica die in kleding verwerkt worden hebben daardoor altijd een grote accu of externe stroomvoorziening nodig.

De onderzoekers gebruiken in hun nieuwe oplossing een gelvormig elektrolyt, de verbinding tussen twee polen.

Normaal wordt voor het elektrolyt een vloeibare oplossing gebruikt, maar dat is bij draagbare elektronica onhandig in verband met lekken. Bovendien zijn die systemen tot nu toe broos of kostbaar om levensvatbaar te zijn.

Cellen

De Chinese onderzoekers hebben met hun gelvormig elektrolyt cellen gemaakt waarin twee piepkleine metalen plaatjes dienen als elektrodes. Aan de ene kant de negatieve en aan de andere kant de positieve elektrode. Tussen die elektrodes zit de gelvormige elektrolyt.

Vervolgens zijn heel veel van dit soort cellen in een schaakbordpatroon geplaatst en met elkaar verbonden met metalen plaatjes boven en onder de cellen. Omdat het uiteinde van de ene cel negatief kan zijn en het uiteinde van de andere cel positief, ontstaat er energie.

Resultaat

Het 'schaakbord' is vervolgens in een handschoen verwerkt met een temperatuurverschil tussen de metalen plaatjes. Dit resulteert in spanning tussen de aangrenzende cellen.

Momenteel slagen de onderzoekers er bij een omgevingstemperatuur van 5 graden in om 0,7 volt en 0,3 microwatt te produceren. Dat is nog erg weinig, maar de onderzoekers stellen dat het mogelijk moet zijn het systeem te optimaliseren.