Intel is van plan het bedrijf Movidius over te nemen. Movidius ontwikkelt een speciale processor om robots en drones 'menselijk zicht' te geven zodat ze zich autonoom kunnen bewegen.

De overname van Movidius door chipmaker Intel moet nog door beide bestuursraden worden goedgekeurd. Het is onbekend om hoeveel geld het gaat.

Movidius ontwikkelt al enkele jaren een speciale processor die zij zelf een vision processing unit (vpu) noemen. Deze processor moet robots, drones en slimme camera’s goed in 3d laten zien zodat ze hun omgeving begrijpen en erop kunnen reageren. Daardoor zouden de machines autonoom kunnen handelen. 

"Onze missie is het geven van de kracht van zicht aan machines", aldus Movidius in een verklaring. "Als onderdeel van Intel blijven we ons richten op deze missie, maar dan met de technologie en middelen om sneller te innoveren en alles uit te voeren op grotere schaal."

Video: Zo werkt de technologie van Movidius

Google

Volgens de startup kunnen autonome machines door de combinatie van technologie van Intel met de chip van Movidius in 3d zien, hun omgeving begrijpen en op basis daarvan navigeren.

Movidius levert al technologie aan onder meer dronemaker DJI en Google en Lenovo voor project Tango, een smartphone die ruimtes kan scannen die daarna in 3d verkend kunnen worden. Waarschijnlijk worden deze samenwerkingen ondanks de overname gewoon doorgezet.

Intel wil de technologie ook gaan inzetten op het gebied van augmented en virtual reality, maar laat niet weten welke plannen het daar precies heeft.

Menselijk zicht

"Wanneer een apparaat zijn omgeving kan begrijpen en erop kan reageren, zullen er totaal nieuwe en onbekende oplossingen ontstaan", laat Intel weten in een persbericht. De chipmaker voorspelt dat in 2020 zo’n vijftig miljard slimme apparaten "menselijk zicht" zullen hebben dankzij processors als die van Movidius.

Movidius werd in 2005 opgericht en haalde tussen 2006 en 2016 zo’n 90 miljoen dollar aan investeringen op. 

Intel werkt al langer aan het menselijker maken van machines onder de noemer RealSense. Deze technologie wordt al verwerkt in sommige laptops waardoor de camera's in 3d kunnen zien en zo bijvoorbeeld gezichten herkennen of namaken. Ook is het mogelijk om handbewegingen nauwkeuriger te herkennen.