Amerikaanse startup wil twee keer zo krachtige accu in 2017 verkopen

Een nieuw type batterij kan dubbel zoveel energie vasthouden als een doorsnee lithium-ion-batterij, en is mogelijk volgend jaar al beschikbaar.

De zogenoemde lithium-metaal-batterijen worden ontwikkeld door het bedrijf SolidEnergy, dat is voortgekomen uit de technische universiteit MIT, meldt MIT News.

"Met twee keer de energiedichtheid kunnen we een batterij maken die half zo groot is maar net zo lang meegaat als een lithium-ion-batterij. Of we kunnen een batterij maken van hetzelfde formaat, die twee keer zolang mee gaat", zegt Qichao Hu, CEO van SolidEnergy en mede-uitvinder van de technologie.

Lithium-ion-batterijen zitten in veel populaire elektronica, zoals smartphones, laptops en elektrische auto's. Onderzoekers werken al langer aan een manier om batterijen door de toepassing van nieuwe metalen meer capaciteit te geven.

Tot nu toe leverden test met lithium-metalen batterijen op met een hogere weerstand, die vaak voor kortsluiting zorgden en bovendien ook heet werden.

Struikelblokken

Hu ontwikkelde bij MIT al een zeer dun folie van lithium-metaal, maar de batterij met dat folie werkte pas wanneer de accu tot 80 graden Celsius werd opgewarmd. Daardoor was de batterij onbruikbaar, maar Hu loste dat op met een speciale coating.

Door die coating functioneert de batterij ook bij kamertemperatuur. Het elektrolyt is gemaakt van een niet-ontvlambare vloeistof met minder weerstand dan bij een lithium-ion-batterij. Ook zorgt die vloeistof ervoor dat de anode, de negatieve pool van de batterij, geen vervorming ontwikkelt waardoor kortsluiting kan ontstaan.

Het resultaat is een batterij die veilig kan functioneren en op de helft van het formaat van een normale batterij dezelfde capaciteit heeft. SolidEnergy heeft inmiddels zowel investeerders als een eigen fabrieksruimte, en wil in november van dit jaar zijn eerste batterijen uitbrengen.

Drones en smartphones

Die eerste accu's zijn bedoeld voor drones, die nu gemiddeld tien tot twintig minuten op één accu meegaan. Grotere accu's hebben bij drones weinig zijn; door het extra gewicht verbruiken drones dan ook weer meer energie.

In 2017 wil SolidEnergy batterijen voor smartphones en andere consumentenelektronica ontwikkelen. Accu's voor elektrische auto's zijn in 2018 aan de beurt. In theorie zou de nieuwe batterij de actieradius van elektrische auto's kunnen verdubbelen.

De levensduur van de batterijen van SolidEnergy is nog niet bekend. De laatst bekende cijfers spraken over een behoud van 80 procent van de oorspronkelijke capaciteit na 300 laadbeurten. Bij huidige accu's voor kleine elektronica is dat redelijk gangbaar, maar accu's voor elektrische voertuigen moeten langer mee kunnen gaan.

Lees meer over:
Tip de redactie