Ruimtevaart-startup Moon Express uit de VS mag van de Amerikaanse regering als eerste privébedrijf ter wereld naar de maan vliegen.

Moon Express kreeg op woensdag als eerste bedrijf ter wereld toestemming om een ruimtevaartuig buiten de baan om de aarde te brengen, meldt Reuters. Tot nu toe deden alleen overheidsorganisaties dat.

Moon Express wil in 2017 een missie van twee weken starten, waarbij een maanlander ter grootte van een koffer op de maan wordt gezet. Met de éénrichtingsvlucht worden zowel enkele wetenschappelijke experimenten naar het maanoppervlak gebracht, maar bijvoorbeeld ook de as van een overledene.

Het ruimtevaartuig van Moon Express zal foto's en video van zijn landing naar de aarde streamen. Het hoofdkwartier van het ruimtevaartbedrijf zit in Cape Canaveral, de plaats in Florida van waar ook NASA zijn raketten lanceert.

Commerciële ruimtemissies

De toestemming aan Moon Express maakt in de vorm van nieuwe regelgeving ook de weg vrij voor andere bedrijven die bijvoorbeeld commerciële expedities naar de maan, asteroïden en Mars willen aanbieden.

Tot nu toe waren commerciële vluchten buiten een baan om de aarde niet toegestaan, omdat de VS volgens een verdrag uit 1967 verantwoordelijk wordt voor alle ruimtevluchten van bedrijven. Nieuwe regelgeving maakt vluchten in de ruimte mogelijk.

Bedrijven als SpaceX van Elon Musk zullen naar verwachting dezelfde nieuwe regelgeving gebruiken. Musk wil in 2018 een missie naar Mars lanceren. Volgens de nieuwe afspraken zal NASA advies bieden bij activiteiten op de maan, maar niet reguleren.

De laatste succesvolle maanlanding was op 1 december 2013, toen de Chinese maanrover Chang'e 3 op de maan werd gezet. De Apollo 17-missie van 7 december 1972 was de laatste keer dat een mens voet op de maan zette.