Nederlanders behoren tot de Europese top bij het omgaan met computers en het internet. 

Evenals de Luxemburgers, Denen en Finnen hebben Nederlanders relatief veel ICT-vaardigheden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Oost-Europeanen, Fransen en Italianen zitten onder het Europese gemiddelde.

Zeven op de tien Nederlanders van twaalf jaar of ouder hebben basisvaardigheden of meer dan dat in de omgang met computers en internet. Twee op de tien Nederlanders beschikken over weinig of geen vaardigheden en een op de tien is geen (recente) gebruiker van internet.

De verschillen in ICT-vaardigheden tussen mannen en vrouwen zijn klein. Het percentage met meer dan basisvaardigheden onder jongeren is ruim zes keer zo groot als bij ouderen, en bij hoogopgeleiden bijna drie keer zo groot als bij laagopgeleiden.

Op het gebied van informatie, waarbij te denken valt aan zoeken via internet, heeft 80 procent van de Nederlanders vaardigheden die het basisniveau ontstijgen. Ook met communicatie, zoals e-mailen, en vaardigheden als apps installeren heeft een ruime meerderheid meer dan alleen het basisniveau.