Microsoft denkt zijn zelfopgelegde doel van 1 miljard Windows 10-apparaten in 2018 niet te gaan halen, vooral vanwege tegenvallende telefoonverkopen.

Windows-hoofd Terry Myerson voorspelde in 2015 dat Windows 10 "binnen twee tot drie jaar" op 1 miljard apparaten zou staan. Nu denkt het bedrijf die mijlpaal toch niet binnen die tijd te halen, meldt ZDNet.

Microsoft merkt op dat Windows 10 niettemin de snelstgroeiende nieuwe Windows-versie is. Eind juni stond de teller een jaar na het verschijnen van Windows 10 op 350 miljoen maandelijks actieve gebruikers.

"We zijn tevreden met de voortgang tot nu toe, maar door de manier waarop we ons op onze mobiele hardware richten duurt het langer dan het fiscale jaar 2018 om ons doel van 1 miljard actieve apparaten te halen", aldus een Microsoft-woordvoerder.

Smartphones

Microsoft stelde zichzelf het doel van 1 miljard actieve gebruikers door de grote verscheidenheid aan apparaten waar Windows 10 op werkt. Naast traditionele pc's en laptops is het besturingssysteem ook ontwikkeld voor onder meer tablets, telefoons, spelcomputer Xbox One, AR-bril Hololens en slimme Internet of Things-apparaten.

Om de mijlpaal te bereiken moet Microsoft groeien op de mobiele markt, maar dit jaar heeft het bedrijf nog geen belangrijke smartphones gepresenteerd en dat wordt ook niet meer verwacht. Geruchten over een smartphone in de Surface-lijn doen de ronde, maar dat toestel wordt pas in 2017 verwacht.

Microsoft laat gebruikers van Windows 7 en 8.1 tot eind juli gratis updaten naar Windows 10, daarna kost het besturingssysteem naar verwachting zo’n 120 euro. Het bedrijf beloofde onlangs om Windows 10 minder agressief aan te bieden dan het de afgelopen maanden deed.