De Europese Unie en de VS zijn het eens geworden over wijzigingen in het Privacyschild, een voorgesteld dataverdrag dat de opvolger moet worden van het afgekeurde Safe Harbor-verdrag.

Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de minister zijn alle aanpassingen 'verduidelijkingen en verbeteringen waar Nederland mee kan instemmen'. Over het aangepaste voorstel wordt op maandag 4 juli gestemd, Nederland is volgens Van der Steur voornemens om voor te stemmen.

De EU en de VS gebruikten jarenlang op het Safe Harbor-akkoord om dataverkeer tussen de gebieden te regelen. Het Europees Hof van Justitie besloot vorig jaar echter dat het verdrag de privacy van Europeanen onvoldoende waarborgde, mede omdat de Amerikaanse inlichtingendiensten te makkelijk toegang zouden kunnen krijgen tot privégegevens van Europeanen.

Kritiek

Privacywaakhonden zijn tot nu toe kritisch over het Privacyschild, dat nog steeds niet zou kunnen garanderen dat Europese gegevens bij Amerikaanse bedrijven veilig zijn.

Het aangepaste conceptverdrag is door minister Van der Steur vertrouwelijk aan Kamerleden toegestuurd. Eerder meldde persbureau Reuters dat in de aangepaste versie van het verdrag meer uitleg wordt gegeven over de grootschalige onderschepping van data door de Amerikaanse inlichtingendiensten, en hoe deze gegevens worden gebruikt.