'Samsung gaat toch weer oled-tv's maken'

Samsung zal de komende jaren toch weer oled-tv’s gaan produceren. De eerste modellen met dit nieuwe type scherm moeten binnen twee tot vijf jaar verkrijgbaar zijn.

Anonieme bronnen uit de tv-industrie vertellen aan de Koreaanse krant Business Korea dat de volgende generatie tv’s van Samsung uitgerust zal worden met zogeheten qled-schermen.

Samsung gebruikt al oled-schermen in smartphones en LG brengt al jaren oled-tv’s op de markt. Qled is een nieuwe vorm van oled (een alternatief voor lcd-schermen) waarin de eigenschappen van de huidige quantum dot-tv's van Samsung met die van oled-schermen worden gecombineerd.

Oled en quantum dot

Het voordeel van oled is dat pixels individueel kunnen worden uitgeschakeld. Zwart is daardoor echt zwart. Bovendien kunnen de pixels zichzelf verlichten en is dus geen backlight meer nodig waardoor de schermen veel dunner kunnen worden. Tot slot is de kleurreproductie van oled-schermen vaak beter.

Quantum dot-technologie voegt een laag nanokristallen toe aan een scherm. Dat moet zorgen voor nog betere kleuren en een hogere helderheid.

Gestopt met oled

Samsung is jaren bezig geweest met onderzoek naar oled-tv’s, maar stopte daar begin 2015 mee. Oled-tv’s zijn moeilijk te maken waardoor de productiekosten hoog zijn. Het bedrijf liet begin dit jaar zelfs nog weten geen brood te zien in oled. Inmiddels zou daar dus verandering in zijn gekomen.

Volgens de bronnen wordt Samsung steeds geïnteresseerder in qled en is het inmiddels gestopt met investering in extra onderzoek naar lcd-panelen. 

Lees meer over:
Tip de redactie