Saudi-Arabië doet recordinvestering in Uber

Het staatsinvesteringsfonds van Saudi-Arabië investeert 3,5 miljard dollar (circa 3,1 miljard euro) in onlinetaxidienst Uber. 

Dat is niet alleen de grootste investering in Uber tot nu toe, maar ook het grootste bedrag dat één investeerder ooit in één niet-beursgenoteerd bedrijf heeft gedaan. Het extra kapitaal werd opgehaald als onderdeel van de zevende grote investeringsronde in Uber, die nu is afgesloten op meer dan 5 miljard dollar.

De waarde van het digitale taxibedrijf, dat met zelfstandige ondernemers werkt, ligt rond de 68 miljard dollar. In vergelijking met een vorige waardebeoordeling is dit bedrag gelijk gebleven, meldde Uber woensdag.

Saudi-Arabië wil niet enkel in de olie-industrie investeren en zoekt daarom andere projecten of bedrijven om te financieren. Als onderdeel van de deal krijgt topman Yasir Al Rumayyan van het investeringsfonds een plek in de raad van bestuur van Uber.

Groei

In totaal heeft Uber al meer dan 11 miljard dollar aan investeringen opgehaald, veel meer dan andere snelgroeiende technologiestartups. Het bedrijf breidt wereldwijd zeer snel uit en maakt daarbij enorme kosten.

Als Uber in nieuwe steden actief wordt, biedt het bedrijf vaak taxiritten onder de kostprijs aan. Bovendien krijgen nieuwe chauffeurs een bonus als ze voor Uber gaan rijden.

In China is Uber verwikkeld in een heftige strijd met de lokale concurrent Didi Chuxing, die in het land een stuk groter is. Apple stak onlangs 1 miljard dollar in Didi om de strijd tegen Uber te bekostigen.

Op de Code Conference zei voorzitter Jean Liu van Didi Chuxing bovendien dat het bedrijf bezig is met het ophalen van een investeringsronde die groter zal zijn dan de 3,5 miljard dollar van Uber.

Lees meer over:
Tip de redactie