LG brengt bij de LG G5 ook een eigen virtualrealitybril uit. De 360 VR heeft een eigen scherm, compact ontwerp en relatief hoge prijs. Kan de bril concurreren met de Samsung Gear VR en Google Cardboard?

In het landschap voor virtualrealitybrillen heb je aan de ene kant high-end-modellen van 400 tot 800 euro zoals de Oculus Rift, HTC Vive en Playstation VR. Deze brillen hebben een eigen scherm en gebruiken een game-pc of console voor de beste grafische prestaties.

Aan de andere kant heb je goedkopere brillen waarin je een telefoon kan schuiven. Deze modellen gebruiken onder meer het scherm en de rekenkracht van de smartphone en leveren lagere grafische prestaties. Onder meer de Samsung Gear VR (99 euro) en kartonnen modellen (Vanaf enkele euro’s) zoals Google Cardboard vallen binnen deze goedkopere categorie.

De LG 360 VR zit precies tussen de twee categorieën in. De bril heeft een eigen scherm, maar gebruikt wel een smartphone voor aansturing en rekenkracht. De Gear VR, die vergelijkbaar werkt, populair is en gemaakt wordt door rivaal Samsung is de grootste concurrent. De 360 VR is met 279 euro echter wel een stuk prijziger.

Bekijk onze videoreview van de 360 VR:

Ontwerp

Aan de buitenkant ziet de LG 360 VR er heel anders uit dan de bril van Samsung. De 360 VR is een stuk kleiner en lichter en ziet er meer uit als een grote zonnebril dan als een skibril.

Het beperkte gewicht betekent dat de bril wat comfortabeler voor langere tijd te dragen is, hoewel de bril zelf wat stugger is en zich minder goed vormt naar het hoofd van de gebruiker. De brilpootjes passen bij sommige mensen goed op het hoofd, maar redactieleden met een iets breder hoofd mopperden al snel dat de pootjes knelden.

De behuizing is grotendeels van een materiaal gemaakt dat op vilt of suède lijkt. De overgang naar de hardere kunststof delen is slordig afgewerkt met duidelijk zichtbare kieren en naden (zie foto 2 in de slideshow).

De bril komt daardoor niet erg robuust over en daar dragen de scherpstelknoppen aan bij. Aan de lenzen van de bril kan gedraaid worden om het beeld scherper te krijgen. Deze draaiknoppen blokkeren soms waarna erg veel druk nodig is om ze weer in beweging te krijgen.

De positionering is bovendien onhandig omdat het niet mogelijk is de lenzen af te stellen als je de bril op hebt. Je zal dus een klein beetje aan de lenzen moeten draaien om de bril daarna weer op te zetten en te kijken wat het effect geweest is.

Toevoeging: LG heeft na publicatie laten weten dat het ook mogelijk is het zachte gedeelte van de bril los te koppelen, vervolgens met de bril op aan de lenzen te draaien en daarna het zachte gedeelte weer vast te klikken op de bril. In de praktijk is dit nog steeds omslachtiger dan het scherpstellen bij veel andere brillen.

Beeldkwaliteit en prestaties

De 360 VR beschikt over een eigen scherm met een resolutie van 920 x 720 pixels per oog. Bij de Gear VR is dat 1440 x 1280 pixels per oog dankzij het qhd-scherm van de gebruikte smartphones. Video’s zijn daardoor op de 360 VR een stuk minder scherp.

Bovendien zorgt het compacte ontwerp ervoor dat je onder de bril nog een deel van de ‘echte’ wereld kan zien. Daardoor ben je minder gefocust op wat er op het scherm staat en begeef je je niet altijd helemaal in de virtuele wereld. Zeker als je met je hoofd beweegt en omhoog kijkt, schijnt er veel omgevingslicht naar binnen wat de beeldkwaliteit niet ten goede komt.

De virtuele beelden draaien niet altijd helemaal soepel. Er treedt soms serieuze vertraging op waardoor de beelden een fractie van een seconden achterlopen bij de beweging van het hoofd. Dat kan zorgen voor misselijkheid.

Gebruiksgemak en aanbod

Hoewel je het scherm van de G5 niet nodig hebt om beelden te bekijken, moet de telefoon wel via een kabel aangesloten worden om de bril te kunnen gebruiken. Vervolgens kan het telefoonscherm dienen als touchpad om op te tikken en slepen en zo de bril te besturen.

Dat werkt intuïtief en is handiger dan de kleinere touchpad die aan de zijkant van de Gear VR zit of de knoppen op de 360 VR zelf.

Verder wijst het besturingssysteem zich van zelf. Het thuisscherm toont drie rechthoekige vlakken met recent bekeken beeld, een overzicht van beschikbare kanalen en alle opties en geïnstalleerde apps.

Het aanbod aan materiaal in 360 graden is zeer beperkt. Er zijn twee omgevingen (een huiskamer en het helaal) te kiezen om als thuisomgeving weer te geven en er is één voorbeeldvideo beschikbaar.

In de appwinkel voor de 360 VR staan op het moment van schrijven slechts twee apps: Jaunt VR en Youtube. Op Youtube kunnen 360 gradenvideo’s worden opgezocht en in de Jaunt VR-app staan twee dozijn aan omgevingen en video’s in 360 graden uit onder meer de muziek- en sportwereld.

SPECIFICATIES

Resolutie 920 x 720 pixels per oog
Afmetingen 164,1 x 185,6 x 45,9 mm
Gewicht 116,8 gram
Te gebruiken met LG G5
Kabel USB-C

Op termijn gaat de bril werken met aanbod dat voor het Google Cardboard-platform gemaakt wordt, maar dat is nu nog niet het geval. LG belooft in mei nog EPIQVR, het Australische SBS  en NextVR toe te voegen. In de zomer volgt een verdere uitbreiding.

Aan het aanbod van Samsung zal LG voorlopig niet kunnen tippen omdat dat bedrijf samenwerkt met Oculus. De Gear VR beschikt daardoor over honderden apps waardoor veel games die momenteel nog helemaal op de 360 VR ontbreken.

Je kan op de 360 VR ook eigen foto’s en video’s bekijken die gemaakt kunnen worden met de LG 360 Cam. Deze camera moet los gekocht moet worden voor eveneens 279 euro.

Conclusie

Met de 360 VR slaat LG de plank mis. De bril kost meer dan de Gear VR die kwalitatief beter is en meer aanbod heeft. De kartonnen versies zijn minder comfortabel en beperkter in mogelijkheden, maar hebben een beter aanbod en kosten bijna niets.

Uiteraard is een eerste versie vaak verre van perfect, maar door de matige beeldkwaliteit, het gebrekkige ontwerp en het zeer beperkte aanbod is de 360 VR zijn hoge prijs nog niet waard.

  • Compact en licht
  • Hoge prijs
  • Niet afgesloten van echte wereld
  • Onvoldoende aanbod
  • Matige bouwkwaliteit
BEOORDELING