IBM heeft een kwantumcomputer beschikbaar gemaakt als clouddienst, zodat onderzoekers gebruik kunnen maken van de rekenkracht van het apparaat. 

Normale computers werken met bits, die kunnen bestaan uit enen en nullen. Kwantumcomputers maken gebruik van zogenoemde qubits; speciale bits die zich houden aan de regels van de kwantummechanica.

Qubits hebben de bijzondere eigenschap dat ze zowel nul als één tegelijk kunnen zijn, een zogenoemde superpositie. De kwantumcomputer die door IBM wordt gebruikt beschikt over vijf van die qubits. Kwantumcomputers hebben volgens IBM naar schatting zo'n 50 tot 100 qubits nodig om de rekenkracht van een moderne computer te evenaren.

Video:

IBM toont kwantumlaboratorium
IBM toont kwantumlaboratorium

Geïnteresseerden kunnen gebruik maken van de clouddienst van IBM om op afstand programma's te schrijven voor de kwantumcomputer en die ook te draaien op het systeem. Met de clodudienst hoopt IBM een gemeenschap van onderzoekers te creëren die samen meer kennis kunnen opdoen over de werking van qubits en kwantumcomputers. 

Werken via de cloud heeft daarnaast het voordeel dat het systeem beschermd kan worden voor oververhitting en andere gevaren. Het fysieke systeem staat in een koelcel in een IBM-lab in de staat New York.