Samsung heeft met de Galaxy TabPro S weer eens een Windows-apparaat op de markt gebracht. Kan Samsung opboksen tegen andere hybride apparaten zoals de Surface Pro 4 en de HP Spectre X2?

We hebben in Nederland een tijd niets gehoord van Samsung als het aankomt op Windows-apparaten. In 2014 liet het Koreaanse bedrijf weten dat het hier geen laptops meer op de markt zal brengen. Technisch gezien is de TabPro S natuurlijk geen laptop, maar net als alle andere convertibles komt het wel in de buurt.

Design en scherm

De tablet van Samsung is opvallend licht en dun. Het apparaat weegt 693 gram en is 6,3 millimeter dik. Dat scheelt een haartje met de 12,9 inch-iPad Pro, die 6,9 millimeter dun is.

Dat zorgt er voor dat de TabPro S niet alleen als laptop werkt, maar ook heel fijn werkt als tablet omdat het apparaat niet al te zwaar is. Dat in tegenstelling tot veel andere hybride apparaten die draaien op Windows, die vaak wat lomp en zwaar aanvoelen.

Het 12 inch-scherm heeft een resolutie van 2160 bij 1440 pixels. De TabPro S beschikt over een AMOLED-scherm, wat betekent dat zwarte pixels echt uit staan en zwartwaarden erg mooi donker worden weergegeven. Samsung heeft hiermee een puntje voor op andere Windows-convertibles, die tot dusver nog niet werden uitgerust met zo’n scherm.

Toetsenbord

Waar Samsung ook punten mee scoort, is dat het toetsenbord zit inbegrepen in de prijs van 999 euro. Bij veel concurrenten moet het afneembare toetsenbord los worden bijgekocht, terwijl de apparaten wel worden verkocht als 2-in-1-apparaten.

Het toetsenbord werkt helaas niet erg fijn. De toetsen staan zeer dicht op elkaar waardoor het makkelijk is om verkeerde toetsen in te drukken. Bij eerdere Surface-toetsenborden was dat ook het geval, maar dit heeft Microsoft bij de recentste modellen opgelost. Het is raar dat Samsung niet van de fouten van zijn concurrent heeft geleerd.

Ook jammer is dat het toetsenbord niet over een verstelbare standaard beschikt, zoals bijvoorbeeld de Surface Pro en de HP Spectre X2. In plaats daarvan wordt de beschermhoes opgeklapt en leunt het scherm daarop, zoals bij de iPad Pro.

Jammer genoeg resulteert dat in twee standen die niet heel erg fijn zijn. Het scherm staat iets te recht, of juist te plat. Het went wel, maar vooral op het begin merkte ik dat ik het scherm graag net een tikje anders zou willen zetten, en dat kan niet.

Specificaties

Scherm 12 inch touchscreen
Resolutie 2.160 bij 1.400 pixels
Processor Intel Core M3
Werkgeheugen 4GB werkgeheugen
Opslaggeheugen 128 GB SSD
Poorten 1x USB C
Prijs 999 euro

Software

Windows heeft zich eerder al bewezen als een prima systeem voor dit soort apparaten. Waar de iPad Pro bijvoorbeeld vooral aanvoelt als een hele grote tablet met een toetsenbord, voelt dit apparaat mede dankzij WIndows 10 vooral als een hele mobiele laptop.

Het systeem past zich namelijk aan wanneer het toetsenbord wordt losgekoppeld of wordt aangesloten: zonder toetsenbord wordt het scherm met gekleurde ‘tegels’ weergegeven, met toetsenbord krijgt de gebruiker het bekende Windows-bureaublad te zien.

Feit is wel dat het aantal apps dat geoptimaliseerd is voor Windows-tablets een stuk kleiner is dan voor Android en iOS. Mede daardoor voelt dit apparaat vooral aan als een klein laptopje en veel minder als een tablet.

Prestaties

De TabPro S is maar in één variant te kopen; er kan dus niet worden gekozen voor een snellere processor of meer werkgeheugen.

Samsung heeft deze 2-in-1 uitgerust met een zesde generatie Intel Core M3-processor, de lichtste variant uit de Core M-serie. Deze chips staan met name bekend om hun energiezuinigheid en worden vooral gebruikt in tablets en kleine, dunne laptops en hybride apparaten.

De prestaties van de TabPro S zijn volgens onze benchmarktests iets lager dan die van concurrenten, maar veel scheelt het niet. Voor mensen die iets meer willen is het jammer dat er geen optie is om de tablet met bijvoorbeeld een Core M5-chip te kopen.

Desalniettemin is deze tablet prima geschikt voor alledaagse taken zoals het kijken van een film, browsen of typen. Bij zwaardere programma’s en games heeft het apparaat meer moeite, maar daar zullen de meeste mensen hun tablet ook niet voor gebruiken.

Samsung maakt indruk op het gebied van accuduur. Bij normaal gebruik hield het apparaat het ongeveer een volle werkdag vol. In onze accutest deed de tablet het beter dan bijna elk ander vergelijkbaar apparaat.

Conclusie

De TabPro S toont aan hoe het ontwerp van een 2-in-1-apparaat minstens net zo belangrijk is als de hardware die aan de binnenkant zit. In dit geval werkt dat twee kanten op: de tablet is ontzettend licht en is eenvoudig te gebruiken als tablet, iets dat niet gezegd kan worden van elk 2-in-1-apparaat.

Aan de andere kant is het toetsenbord, dat ook dient als standaard, ondermaats. Er kan niet fijn op getypt worden en de twee standen waarin het scherm kan worden gezet zijn niet optimaal.

De TabPro S is net als veel 2-in-1-apparaten geen krachtpatser, maar is prima in staat om normale taken te verrichten. De indrukwekkende accuduur en het OLED-scherm maken bovendien veel goed.

De Samsung-hybride is dus een mooi apparaat, maar niet perfect. Voor mensen die liever een handzaam apparaat hebben met een batterij die lang meegaat, is dit echter een aanrader.

  • Toetsenbord inbegrepen in prijs
  • Prima accuduur
  • Hoog contrast
  • Onhandig toetsenbord
  • Prestaties aan de lage kant
BEOORDELING